DSC00570_hdr

Algemene informatie

Rome: Een Reis door de Tijd

Rome is een van de topbestemmingen voor citytrips, dankzij het aangename klimaat en de goedkope vliegverbindingen (wij vlogen met Brussels Airlines). Maar de echte aantrekkingskracht ligt in de veelzijdigheid van de stad en haar goed bewaarde historische gebouwen.

Een bezoek aan Rome bestaat uit twee delen. Aan de ene kant van de Tiber ligt Rome zelf, en aan de andere kant ligt Vaticaanstad, een staat binnen een stad. Hoogtepunten zoals de Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de rijke Vaticaanse musea trekken bezoekers van over de hele wereld naar deze prachtige bouwwerken en kunstschatten.

Rome wordt vaak geassocieerd met het Colosseum, het iconische symbool van de stad. Maar het is niet eens het best bewaarde deel van het antieke Rome. Na de Middeleeuwen kwamen er bezienswaardigheden bij zoals het verbouwde Pantheon, Villa Borghese en Castel Sant'Angelo. Genieten van de zon en de gezellige drukte op de Spaanse Trappen, bij de Trevifontein of op het Piazza Navona mag zeker niet ontbreken in je programma.

Wil je een museum bezoeken? Dan heb je keuze te over. Het exacte aantal musea is onbekend, maar sommigen beweren dat er wel 2500 zijn. Vooral de Vaticaanse musea trekken massaal toeristen, maar er zijn ook vele andere interessante musea te ontdekken. De variatie in het aanbod is enorm.

Bij je bezoek aan Rome is het aan te raden om je tickets voor bezienswaardigheden vooraf online te boeken. Denk hierbij aan het Colosseum, het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse Musea en de Engelenburcht. Zo hoef je niet in de urenlange wachtrijen te staan en ben je zeker van toegang.

Wij hebben onze tickets vooraf geboekt via GetYourGuide.nl en hebben daar zeer goede ervaringen mee. Alle tickets zijn 'skip-the-line' en je hoeft dus niet lang aan te schuiven. We gingen in de krokusvakantie, weg van de grote drukte, maar vonden het toch al aardig druk op de grote toeristische trekpleisters...

We logeerden een eindje van Rome, aan de kust, maar via het openbaar vervoer geraak je snel en comfortabel in Rome. We kwamen toe in Roma Termini en dan zit je dichtbij het oude centrum van Rome. Met de metro ben je op 2 haltes van het Colloseum, 5 haltes van Vaticaanstad, 3 haltes van de Spaanse trappen enz... Let goed op gauwdieven! Vrienden van ons hadden bijna prijs, hij voelde nog net op tijd de hand van een gauwdief in zijn broekzak...

Wil je meer weten en plan je een bezoek aan Rome, doe jezelf een plezier en koop deze Gids voor Rome .Een goede gids, vol weetjes en 3 mooie uitgestippelde wandelingen vol bezienswaardigheden.

Je kan ook een kijkje nemen op reisroutes.be, daar staat heel wat nuttige informatie i.v.m. jouw Rome reis.

 

Bezienswaardigheden

Arco di Constantino

De Arco di Constantino (315 n.Chr.) is misschien wel het best bewaarde deel van het antieke Rome. Deze triomfboog werd gebouwd in opdracht van de Senaat om de overwinning van keizer Constantijn op Maxentius in 313 n.Chr. voor eeuwig te gedenken.

Hij staat aan het begin van de Via Sacra, die toegang verleent tot het Forum Romanum. Langs deze 'Heilige Weg' vonden triomftochten en processies plaats na weer een gewonnen oorlog.

Wanneer je het Colosseum uitkomt, na een rondleiding of een vrij bezoek, passer je langs de boog om naar het Forum Romanum te gaan. De wachtrijen kunnen hier stevig zijn, ook als je een skip-the-line ticket hebt. Je moet namelijk langs de security en die controleren alles.

Het Colloseum

Het Colosseum is het iconische symbool van Rome, al 2000 jaar oud. In 72 v.Chr. werd de eerste steen gelegd in opdracht van keizer Vespasianus. Slechts acht jaar later waren de bouwwerken voltooid. Veel Joodse gevangenen werden ingezet om dit kolossale bouwwerk in zo'n korte tijd te voltooien.

Het ontwerp werd naar verluidt gemaakt door een team van twaalf architecten. Het openingsfeest duurde maar liefst honderd dagen. Het Colosseum diende om zowel rijke als arme burgers te vermaken. Hier vochten gladiatoren tegen elkaar of tegen dieren tot de dood. Een bezoek (tegen betaling) is absoluut de moeite waard. We raden een bezoek met een gids ten zeerste aan, maar wees voorzichtig met de vele 'pseudogidsen' die bij de ingang proberen bezoekers te lokken.

Forum Romanum
Het Hart van Antiek Rome

Het Forum Romanum is het summum, het kloppende hart van het antieke Rome. Hier vind je de meeste toeristen, vaak begeleid door gidsen en moderne middelen zoals audiogidsen.

Op deze historische plek stonden de regeringsgebouwen, de mooiste monumenten en triomfbogen. Hier zetelde de Romeinse Senaat in de Curia, werden er onderhandelingen gevoerd op de markt, en paradeerden de inwoners.

De Legende van Romulus en Remus

Rome ontstond op de Palatijnheuvel. Romulus en Remus waren tweelingbroers die als baby in een mandje werden gelegd en te water werden gelaten in Alba Longa. Het mandje bleef steken, waarna een wolvin de baby's oppikte en meenam naar een grot op de Palatijnheuvel om hen te voeden. Een schaapherder vond de twee jongetjes en voedde hen verder op.

De god Mars beval Romulus en Remus om de stad Rome te stichten. Remus wilde de stad Rema noemen, terwijl Romulus de naam Roma verkoos. Het werd Roma. Volgens de legende bracht Remus een daad van spot door over de stadsmuur te springen die Romulus liet bouwen, waarna Romulus zijn broer uit de weg ruimde.

Er werden enkele Sabijnse maagden uit de bergen geroofd, wat leidde tot nakomelingen en de verdere groei van de stad. Zo vertelt een van de vele legendes over het ontstaan van Rome. De datum van 21 april wordt nog elk jaar herdacht, omdat op die dag in 753 v.Chr. de stad Rome zou zijn gesticht. Dan zijn er tal van feestelijkheden. Eerst werden de stad bestuurd door koningen, later door consuls en uiteindelijk door keizers.

Monte Palatino

De groene Palatijnheuvel biedt een prachtig uitzicht over het Forum Romanum en een breed panorama over de stad. Het is een subliem beeld! Deze heuvel was de verblijfplaats van de rijken, die zich letterlijk verheven voelden boven de armsten in de benedenstad. Op de Palatijnheuvel stonden de paleizen van de keizers zoals Caligula, Tiberius, Augustus, Septimius Severus en anderen. Nero verbleef liever beneden, waar hij de Domus Aurea liet bouwen, maar er nooit echt woonde.

Op de Palatino woonden de rijke patriciërs en politici. Hier werden kloosters en kerken gebouwd en lagen prachtige tuinen. Hoewel het wat verbeelding vraagt, laten het grondplan en de opgegraven delen zien dat er indrukwekkende paleizen en woningen stonden. Tussen deze gebouwen stonden tempels, een stadion (het stadion van Domitianus) en thermen (van Septimius Severus). Slechts 60% van de Palatino heuvel is opgegraven, dus veel geheimen zijn nog niet onthuld.

Palazzo Laterano

De obelisk naast het Palazzo Laterano is 31 meter hoog en de oudste van alle obelisken in Rome. Hij werd in 357 n.Chr. vanuit Thebe (Egypte) naar Rome gebracht.

Om de hoek kun je rechts naar de ingang van de basiliek San Giovanni in Laterano. Schuin tegenover de basiliek  bevindt zich de Scala Santa.

Het eerste wat opvalt aan San Giovanni in Laterano is dat de gevel lijkt op die van de Sint-Pietersbasiliek. Dit is geen toeval. De paus is ook de bisschop van Rome en heeft zijn bestuurlijke zetel in deze bisschopskerk. Tot de 14e eeuw bevond de pauselijke residentie zich in het aangrenzende Palazzo Laterano, op het huidige Piazza Giovanni Paolo II. Pas daarna verhuisde de pauselijke residentie naar het Vaticaan, waar de paus nu ook als hoofd van de rooms-katholieke kerk zijn bureau heeft.

De huidige versie van de kerk, in barokstijl, werd in fasen gebouwd en nog tot in de 19e eeuw gerenoveerd en uitgebreid. De heiligenbeelden op de balustrade zijn bijna zeven meter hoog. Ga de loggia in en bewonder de immense bronzen deur. Binnen valt het barokke plafond meteen op, evenals de diepte van de kerk (130 meter lang). Onder de baldakijn bevindt zich de tombe van paus Martinus V, die halverwege de 15e eeuw regeerde. Het is een vroom gebruik onder de Romeinen om geld op zijn graf te leggen.

Waar moet je zeker op letten? Het ciborium boven het hoofdaltaar, dat de hoofden van de apostelen Petrus en Paulus bevat, het vergulde Laatste Avondmaal in een kapel (linkerhoek), het koorgestoelte achteraan de pauselijke zetel met marmer en mozaïekwerk, de mozaïeken en de indrukwekkende standbeelden van apostelen. Er is zelfs een toilet in deze kerk. De naam Laterano verwijst naar de familie Laterano, op wiens domein de eerste kerk werd gebouwd.

Culinair

Pasta carbonara

De pasta carbonara is misschien wel het meest gekende Romeinse gerecht. Volgens de regels van de kunst heb je enkel eidooiers, guanciale spek, pecorino kaas en zwarte peper nodig. Je gebruikt dus géén room zoals wij hier in België vaak doen.

Bak het spek krokant, meng de geraspte pecorino met de eidooiers, kook de pasta (in ruim en flink gezouten water) volgens de tijd aangegeven op de verpakking, giet de pasta af en meng het spek en de eieren met kaas onder pasta. Direct serveren. Eenvoudig en super lekker.

Het volledige recept (in Italiaans) kan je hier terugvinden (met foto's en video)...

Cacio e pepe

Een eenvoudig recept dat zijn oorsprong vindt in de pasta die schaapsherders maakten met de weinige ingrediënten die ze hadden. Cacio is de lokale naam voor Pecorino kaas en Pepe is het Italiaans voor peper. Eenvoudiger kan het bijna niet.

Doe geplette de peper in een grote antiaanbakpan en rooster deze op laag vuur, terwijl je roert met een houten lepel. Blus met een paar soeplepels van het kookwater van de pasta. Blijf op laag vuur roeren.

Giet de spaghetti 2-3 minuten eerder af dan de tijd die op de verpakking staat aangegeven en doe ze in de pan, waarbij je het kookwater bewaart. Maak de spaghetti in de pan af door ze als een risotto te koken, voeg indien nodig heet water toe en blijf voortdurend roeren met een tang. Wacht tot de bodem van de pan bijna droog is voordat je weer water toevoegt.

Je kunt de Pecorino-crème bereiden (begin niet te vroeg, want anders wordt deze te dik of te koud in vergelijking met de temperatuur van de pasta): giet een soeplepel heet kookwater in de kom met de geraspte Pecorino en meng krachtig met een handgarde. De consistentie die je moet bereiken is meer pasta-achtig dan romig, maak je geen zorgen als het erg droog lijkt. Als de pasta nog niet klaar is voor het mengen wanneer de crème klaar is, plaats de kom dan kort op de pan met heet water en blijf roeren met de garde, zodat de crème een vergelijkbare temperatuur heeft als de pasta.

Het volledige recept (in Italiaans) kan je hier terugvinden (met foto's en video)

Sfeerbeelden